Počet zobrazení stránky

úterý 19. ledna 2021

Rekordní množství záporných dluhopisů

 

Možná by se mohlo zdát, že hospodářská politika centrálních bank a vlád je stále extrémnější, tudíž dluhy nesoucí záporný úrok (neboli nesoucí ztrátu) jsou úplnou novinkou.

Kupodivu tomu tak ale není. Už v roce 2008 byly nerovnováhy v ekonomice tak obrovské, že už krátce po roce 2008 takové kuriozity jako státní dluhopisy vydávané s dopředu plánovanou ztrátou pro investora existovaly, i když v mnohem menším měřítku než dnes. Byly to právě další podobné nerovnováhy, které se podepsaly na vzniku tehdejší finanční krize. Jest totiž ekonomickou zákonitostí, že jakmile se začne nějaký kolektivista- regulátor vrtat v ekonomice, zvrtá, co může, vytvoří nerovnováhy – a tím začne ekonomika neochvějně směřovat k průšvihu. Ten se provalil na podzim 2008.

Od té doby se ovšem situace stává stále extrémnější.1

Skutečného celoekonomického významu nabyly tyto zmíněné dluhopisy se záporným výnosem až v roce 2016, kdy jejich kumulovaná hodnota přesáhla 10 bilionů dolarů. V roce 2017 jejich hodnota mírně klesla, ale v roce 2018 začala zase růst a během roku 2019 se dostala na 17 bilionů dolarů. To je ohromné číslo. Je to skoro 75násobek českého HDP!

Ale přeložme si, co vlastně takový státní dluh se záporným úrokem znamená: Stát tu dávno není pro lidi. Lidi jsou tu pro stát, kterému půjčují se ztrátou! Rozhodnutím státního úředníka nazývaného centrální bankéř je tu najednou věřitel donucen žít proti své vůli pro stát coby svého dlužníka. Předpokládám, že namítnete, že věřitel takovému kanibalskému státu půjčovat nemusí – ale omyl, musí. Tím věřitelem jsou totiž třeba důchodci v penzijních fondech, kteří si v minulosti v dobré víře našetřili na důchod a nyní o své úspory na záporných úrocích nedobrovolně přicházejí, aniž by se mohli bránit.

Pravděpodobně si většina lidí myslí, že tyto dluhopisy vydávané se záporným výnosem jsou jen státní. Ale není tomu tak. Agentura Reuters spočítala, že ze všech eurových korporátních dluhopisů majících investiční rating jich počátkem září 2019 mělo 49,5 % výnos nižší, než je základní sazba ECB, která tou dobou činila minus 0,4 %.2 Počátkem ledna téhož roku to přitom bylo jen 12 % všech korporátních eurových dluhopisů s investičním ratingem. Co si pod tím představit a jak to přeložit do srozumitelnějšího jazyka?

Vlastně tímto zvrhlým úročením pouštíme zdravým žilou a pumpujeme jejich krev – jejich peníze – do polovičních zdechlin v podobě zombie firem. To má být ta „spravedlnost“ nového věku?

Tohle vlastně jen ukazuje na problém zombie firem: Zadlužování firem za záporné úrokové sazby se rozjíždí ve velkém. Počet zombie firem roste a ještě poroste!

Nenormální situace na finančním trhu vede vlády k nenormálnímu chování. V dobách, kdy byly dluhopisy draze úročeny, snažily se vlády vydávat dluhopisy s krátkou splatností, aby nebyly půjčky vlády drahé. V době, kdy investor nemá co koupit, protože mu centrální banka vykupující cenné papíry „vyžere“ to nejlepší, je hladový a bere vše. Jakýkoli finanční odpad. Pro státy proto začalo být zajímavé zadlužovat se na dlouhé období. Proto se dnes stát může na sto let zadlužit za stejných podmínek, jako se kdysi zadlužoval na pět let. Nevěříte?

Tak třeba v září 2017 vydalo Rakousko stoletý (!) dluhopis v objemu 5,8 miliardy eur. Jeho výnos do splatnosti se počátkem srpna 2019 poprvé dostal pod 1 %. To jde proti zdravému rozumu. Korunu všemu nasadíme, když řekneme, že Rakousko dokonce ani nemá nejvyšší možný rating. Jinými slovy, teoreticky se lze na sto let zadlužit ještě levněji.

Podle teorie, na jejímž základě eurozóna vznikala, by měly být všechny dluhy všech členských zemí úročeny téměř stejně. Jenže tomu tak není – například rozdíl mezi dluhem německým a řeckým v létě 2019 činil 2,6 procentního bodu! To je moc. Jen to ukazuje, že trh vidí mezi dluhy jednotlivých států dramatické rozdíly. Což zase dokazuje, že dluhová krize není ani omylem vyřešena.

Situace na finančním trhu je stále extrémnější. Stále víc se daří maskovat riziko jednotlivých cenných papírů a jejich výnos je stále nižší, bez ohledu na vysoká rizika. Pokud si spoříte do jakéhokoliv penzijního fondu, vezměte na vědomí, že i vy jste „majitelem“ takového odpadu.

Tento text cituje pasáže z knihy Šichtařová & Pikora: Jak nepřijít o peníze (2020)

 

[1] https://www.bloomberg.com/graphics/negative-yield-bonds/

2https://www.reuters.com/article/eurozone-bonds-negative/update-1-almost-half-of-top-quality-euro-corp-bonds-have-sub-zero-yields-tradeweb-idUSL5N25T26E

2 komentáře:

  1. LIDI, NENECHTE SE OBLBOVAT, SERTE JIM NA JEJICH VAKCÍNY. BRAŇTE SE SAMI !!!

    Jde to velmi jednoduše. Já vím od myslitele myslitelů, nositele Nobelovy ceny F.A.Hayeka, že lidské tělo je spontánním řádem se svými sebezáchovnými, seberegulačními a sebepořádacími vlastnostmi a účinky. Říkáme jim imunitní systém. Ten stačí aktivovat včas, tedy při vstupu jakýchkoliv virů do těla, ať tomu každý rozumí, a on si s každým virovým vetřelcem, ještě málo namnoženým, poradí. I s covidem-19.

    Jak poznáme, že nás viry napadly ? Úplně stejně jako u nachlazení. Takže nebudeme blbě kecat a machrovat a okamžitě po zaznamenání nachlazení, to přece známe, rýma a tak, tělo ohříváme tak dlouho, až dá vědět nepříjemným pocitem přehřátí dost. Všichni to známe.

    Kladu vinu za nakažení covidem-19 na občana, když nedokáže pochopit a realizovat ani tak jednoduchou věc.

    Vládě a epindologům nevěřte. Zabíjejí vás tzv. příznaky, to je vražda a návod k sebevraždě. To je pozdě !!! Dzp.

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouvám se, že to nesouvisí s vašimi ekonomickými eseji, ale všiml jsem si, že se také vyjadřujete k obecným věcem. Chci, abyste to tedy věděla právě vy... Dzp.
    ----------------------------------------------------

    PANE LANDO, TUTO VLÁDU PŘÍMO NENÁVIDÍM, VY VŠAK TAKÉ NEPŘICHÁZÍTE S ŽÁDNÝM ŘEŠENÍM.

    Nevíte o podstatě covidu-19 také nic, stejně jako vláda a její tzv. odborní poradci. To je velký deficit vašeho snažení. Kdyby náhodou k revoltě došlo a v jejím důsledku k vysokému nárůstu nákazy, slíznete to.

    Já řešení mám. Zodpovědnost za covid je nutno ihned a kompletně přenést na občana ! Je to on, kdo je covidem napadán, množí ho a roznáší na jiné. Ne tzv. společnost, mimochodem, já znám jen občanstvo, coby spontánní řád.

    Takže, velmi jednoduše řečeno, je nutno donutit vládu, aby 24 hodin denně vysílala na ČT 24 to, co okamžitě dělat, když dojde k napadení těla covidem a jak se to pozná. V žádném případě tedy nečekat na tzv. příznaky, na tyto už vraždící a k sebevraždě navádějící "vědecké" znaky nemoci covid.19.

    Můj recept co do úspěšnosti, bezpečnosti, rychlosti a ceny daleko předčí ta všechna tzv. opatření, kterým zločinné vlády světa, a jiné nejsou, bombardují občany. Jejich hloupí tzv. odborní poradci, neznalí toho JEDNOHO, z čeho všechno pochází a čím je uspořádáváno, tedy teorii spontánního řádu, jsou odborným zdrojem akorát tak pandemií. Vždyť si s nimi vůbec nevědí rady a systémem pokus-omyl se snaží náhodně vymyslet vakcíny, které však budou platné jen na jednu mutaci covidu-19. Mému návrhu a řešení jsou mutace ukradené, neboť imunitní systém nic takového ve skutečnosti nezná a poradí si se vším, je-li aktivován včas a správně. Vždyť to jsou sebezáchovné, sebepořádací a seberegulační vlastnosti a účinky spontánního řádu lidského těla.

    Jak tedy postupovat ? Základem všeho je oznámit lidem skrze ČT 24, že v době covidu neznáme jiná virová napadení, než covidem. Nic jiného nás nezajímá, neboť první náznaky virózy, ono známé "něco na mě leze", jsou vždy stejné a nelze je rozeznat. Zásah proti tomu je také vždy stejný, takže nemůžeme prohloupit.

    Co tedy mají lidé dělat v takovém případě ? Všeho nechat, a okamžitě, na tom záleží ze všeho nejvíce, se pořádně zahřát oblečením nebo přikrytím. A pozor ! Nahradí tak v předstihu horečku, která by se za jistou dobu po napadení dostavila, jako odezva na něho a aktivovala by imunitní systém. Jenže už pozdě, napadení viry je už vysoké a jsme nemocní. My to však nedovolíme a teplotu "dodáme" v předstihu a imunitní systém, tento záchranný mechanismus lidského těla, aktivujeme už při nízkém namnožení virů. Ten zasáhne a všechny vetřelce za těchto okolností vyhledá a zničí. Jsme zdraví, lépe řečeno, ani jsme neonemocněli. Taková akce trvá tak 1-3 hodiny.

    Doufám, že se mi to podařilo vysvětlit jasně a srozumitelně. Jsem totiž šokován z toho, jak dlouho to všude prezentuji a jak to jsou lidi málo schopni pochopit. Navíc mě s tím odevšad vyhodili. Jakoby to nikdo nechtěl slyšet, neboť ve vakcínách jsou miliardy a tady nic.... Dzp.

    OdpovědětVymazat