Počet zobrazení stránky

úterý 9. února 2021

Pojďme okrást střadatele

 

Problémem Evropy – a to Evropy v širším slova smyslu než jen eurozóny – není euro jako takové. Euro není prvoplánově chybným projektem. Problémem je měnová politika v eurozóně.

Problémem je to, že euro přijaly i země, které ho přijímat neměly, protože se do eurozóny hnaly nikoli z racionálních, nýbrž z prestižních a politických důvodů.

To, že euro přijaly země, které ho přijímat neměly, jako typicky Řecko, Portugalsko či Itálie, pak vedlo k tomu, že tyto země začaly mít díky spojení krize plus euro problémy. A politická samolibost pak zase vedla k tomu, že eurozóna odmítla tyto země z eurozóny pustit či vyhodit a začala je za každou cenu zachraňovat.

Tyto slabší země se sice podařilo v eurozóně udržet, ale za cenu toho, že náklady na toto udržení platí občané Evropy v záporných či extrémně nízkých úrokových sazbách.

My sice součástí eurozóny nejsme, ale týká se nás to skoro jako bychom byli. Kvůli ekonomické propojenosti si totiž u nás nemůžeme dovolit provádět měnovou politiku diametrálně odlišnou od té v eurozóně. Vlastně můžeme říct, že neblahé spojení krize plus euro kvůli geografické blízkosti eurozóny podstatně zhoršilo podmínky pro investování i u nás.

Nová válka Severu proti Jihu je v plném proudu. Nestřílí se v ní, ale mentálně jsou v ní lidé rozděleni skoro stejně jako kdysi. A vede se v Evropě. Dluhová krize totiž odkryla, že Evropa není rozdělena jen ekonomicky, ale právě i mentálně.

Jih Evropy má docela jiné priority než sever. Sever má pocit, že Jih si jen užívá života, zatímco on musí pracovat a šetřit. Přístup k šetření a splácení dluhů je prostě na Severu a Jihu dlouhodobě dost odlišný. Výsledkem je, že se cítí ukřivděni oba – Sever i Jih. Německo pomohlo Řecku a necítí vděk. Místo vděku malují někteří Řekové kancléřku Merkelovou jako karikaturu nového „vůdce“ Evropy v negativním slova smyslu.

To se začalo projevovat i v myšlení politiků a ekonomů. V létě roku 2015 se nechal populární francouzský levicový ekonom Thomas Piketty slyšet v německém deníku Die Zeit, že Německo nikdy neplatilo dluhy, a že tedy nemá žádné právo nyní školit Řecko, co by mělo dělat, aby dluhy splatilo. Tvrdí, že Německu byly odpouštěny dluhy z první i druhé světové války, a dokonce i z války prusko-francouzské (1870–1871). Připomíná dluhovou smlouvu z Londýna z roku 1953, v níž bylo 60 % německého zahraničního dluhu škrtnuto a zbytek restrukturalizován.

Levicový Piketty tvrdí, že prý existují čtyři řešení, jak se zbavit velkého dluhu: Zaprvé dodržovat sto let přísnou fiskální disciplínu a postupně splácet věřitelům, čímž ekonomika podváže svůj růst a poroste zbytečně pomalu. Nebo zadruhé bude uměle vytvořena inflace, která dluh požere. Nebo zatřetí vznikne zvláštní daň pro bohaté, která dluhy splatí. Anebo začtvrté se řecký dluh škrtne. Piketty na základě těchto „argumentů“ navrhl, aby se v Evropě konala konference, na níž bude dluh předlužených zemí škrtnut.

Ponechme stranou, že je to čistě účelová a nerozumná argumentace. Tak třeba vytvoření tak vysoké daně pro bohaté, že by z ní šlo závratný řecký dluh splatit, by okamžitě vedlo k přesunu jejich majetků mimo Řecko. A jakmile by Řecko ztratilo své průmyslové a investiční kapitány, bylo by na kolenou. Tito lidé, kteří vytvářejí pracovní místa a puls hospodářství, totiž bez řecké ekonomiky dokážou přežít kdekoli jinde. Řecko bez nich ale přežít nemůže… Což ostatně platí kdekoli na světě: Podnikatel dokáže podnikat, i když jeho zaměstnanec dá výpověď; zaměstnanec obyčejně začít podnikat nedokáže. Hostitelský organismus bez parazita přežít může; parazit bez hostitelského organismu ne. Bohatí dokážou přežít i bez státu; státní rozpočet bez bohatých nikoli. Ale vraťme se k myšlení evropských ekonomických a politických špiček.

Škrtnutí dluhu je okradením lidí, kteří v dobré víře investovali do státních dluhopisů a tomu kterému státu půjčili. Levicoví politici rádi šermují „sociální spravedlností“; když ale přijde na činy, neváhají běžné občany obrat o jejich úspory uložené třeba do penzijních fondů, které investovaly do „škrtnutých“ dluhopisů.

K nesplacení může dojít jen za zcela výjimečných okolností, kam spadá právě třeba válka. Nespadá do nich však neochota, neschopnost nebo lenost platit. Škrt dluhu vždy někdo zaplatí. Kdo by ho platil v případě Řecka?

Dluh přešel ze soukromých bank z velké části na Německo, Francii a Itálii. Zaplatili by ho tedy daňoví poplatníci těchto zemí. Dál přešel na ECB. Ta by vytiskla nové peníze a tím ho splatila. Výsledkem by ale byla inflace, která by okradla všechny lidi na planetě, kteří drží eura. Ještě dalším věřitelem je MMF. Škrt by tak zaplatily všechny členské země MMF, včetně třeba Etiopie či Bangladéše. Tyto země však asi těžko mohou za řecký dluh a sotva někdo může říct, že je morální od tak chudých zemí chtít, aby Řecko dotovaly.

Zkrátka odpuštění dluhů někomu, kdo svou nezodpovědností dosáhl stavu, ve kterém má problémy splácet, by bylo morálním hazardem. Další a další vlády by chtěly oddlužit stejným způsobem, aby mohly povolit stavidla populismu a utrácení cizích peněz.

Zkrátka škrtnout dlužníkovi dluh znamená okrást věřitele. To ani politik nezamluví. V Evropě se o těchto praktikách ovšem zcela vážně uvažuje.

Tento text cituje pasáže z knihy Šichtařová & Pikora: Jak nepřijít o peníze (2020)

 

4 komentáře:

  1. HLOUPÉ VLÁDY A NEDOVZDĚLANÍ TZV.VĚDCI JSOU NA VINĚ UZÁVĚRY SVĚTA COVIDEM-19 !

    Je skutečně obludné sledovat, že nikdo, opakuji nikdo, z tzv. vědecké a akademické obce nezná teorii spontánního řádu, tedy toho JEDNOHO, z čeho všechno pochází a čím je uspořádáváno. Myslitel myslitelů F.A.Hayek, nositel Nobelovy ceny, který lidstvu tento kruciální a základní objev předložil: "Vědec, který nebádá se znalostí teorie spontánního řádu není hoden svého platu".

    Kdyby důsledky této neznalosti nebyly tak tragické, byly by velmi směšné. Vždyť lidé k tzv. vědcům vzhlížejí, jako ke spáse a nositelům pravdy a oni přitom jsou jen oborovými specialisty a to ještě v drtivé většině v oborech, postavených na mylných základech. Vrtají se ve věcech jak v kupce sena a vůbec je nezajímá, kde se vzala. Nevědí kde se vzal a co je to život a netuší ani proč lidské tělo žije. Lékaři jsou dokonce jen specialisté v jednotlivých oborech medicíny a postupují podle "směrnic", tedy lékažských postupů bez dalšího vědění o lidském těle. Latinské pojmenování orgánů těla je jen pomůckou pro mezinárodním dohovory v této věci.

    Vrcholem trapnosti z tohoto důvodu je činnost virologů, epidemiologů a všech dalších specialistů z příbuzných oborů, neboť právě tam je znalost teorie spontánního řádu doslova bezpodmínečně nutná !!!

    Já teorii spontánního řádu znám a proto vím, že spontánním řádem je i lidské tělo a vykazuje sebezáchovné, sebepořádací a seberegulační vlastnosti, kterým v tomnto případě říkáme imunitní sytém. Ten stačí aktivovat správným způsobem a včas a on zpětně ovlivní spontánní řád tak, aby se vrátil do původního nepoškozeného stavu. A v případě covidu-19 je to stejné, jako u jiných viróz. Stačí nečekat na horečku, která je odezvou spontánního řádu na napadení zvenčí viry a nahradit ji teplotou zvenčí a včas, která vyvolá horečku umělou a daleko nižší. To však k aktivaci imunitního systému stačí. Vetřelec není ještě namnožen a imunitní systém ho lehce zlikviduje. A je to ! Dzp.


    OdpovědětVymazat
  2. HLOUPÍ POLITICI A JEJICH PORADCI VÁS NEOCHRÁNÍ PŘED COVIDEM-19, MUSÍTE TO UDĚLAT SAMI !!!

    Nikdo z nich totiž nezná nejvýše možné vědění lidstva, tedy teorii spontánního řádu, tedy toho JEDNOHO z čeho všechno pochází a čím je uspořádáváno. Tedy ani neví, že covid-19 je jednou z nekonečného množství replikací v historii vesmíru, tedy vtělení, jednoho spontánního řádu do jiného nebo na druhý. Nemají proto ani tušení, že ji stačí zabránit a je například po covidu-19 i jiných pandemiích. Jako důkaz uvádím zemřelé lékaře a zdravotnický personál na covid. Je mi jich líto, ale bohužel, jako důkaz slouží.

    Lidské tělo je samozřejmě také spontánním řádem, jako cokoliv, co se má k sobě a drží samovolně pohromadě, a vykazuje tedy také sebezáchovné, seberegulační a sebepořádací vlastnosti a účinky, kterým tady říkáme imunitní systém. Nejsou tedy dva, člověk a jím pěstovaný vitamíny a bůhvíčím imunitní systém, ale jedná se o jednu řídící a obrannou strukturu lidského těla a všechno záleží na úrovni a kvalitě jeho spontánního řádu, tedy kondici člověka. Z toho jasně vyplývá, že imunitní systém je prostředkem k aktivaci vyvažovacích sil spontánního řádu a jeho sebeobranných schopností.

    Co z toho tedy pro běžného člověka vyplývá ? Nic menšího, než možnost vlastní sebeobrany před viry, které nemají ve spontánním řádu člověka co pohledávat a napadat ho, tedy i covidu-19. Co tedy dělat ? Aktivovat imunitní systém umělým vnějším zvýšením teploty těla prostým oblečením, a tím i krve, už v době, kdy ještě viry jsou namnoženy co možná nejméně. Jinak by imunitní systém zapínala horečka zevnitř po velkém namnožení a to je už pozdě.

    Sakra, co je na tom složitého ? Jednoduché řešení stojící na nejvýše možném vědění lidstva. Tedy podloženo tak, že to lépe nejde. Mutace virů jsou imunitnímu systému ukradené, toto je řešení absolutně univerzální pro všechny virózy. Každý z nás pocit "něco na mě leze", když se cítíme i mírně nachlazení známe a v době covidové považujeme za covid-19 úplně všechno takové. Do doby, než bude vyvinut indikátor viróz musíme na naše instinkty spoléhat a okamžitě po tomto zjištění tělo ohřát zvenčí bez léků na snižování teploty. Samo dá po exekuci vědět dost.

    TAK DO TOHO, AŤ SE SVĚT ZASE OTEVŘE, AŤ MÁ CENU ŽÍT. HODNĚ ŠTĚSTÍ ZEJMÉNA KU ZDRAVÍ !!!

    OdpovědětVymazat
  3. VĚDECKÁ TEORIE SPONTÁNNÍHO ŘÁDU JE NEJVYŠŠÍM VĚDĚNÍM LIDSTVA, A TO NAVŽDY.

    Spontánní řád je totiž to JEDNO, ze kterého všechno pochází a čím je ve vesmíru uspořádáváno. Je to jeho samovniklá a neustále samovznikající řídící struktura, zejména však všeho na Zemi, kde je jasně nejuspořádanějí, proto jsme. Spontánní řád je totiž autorem první živé buňky, tedy života samotného. Šíří se vždy od uspořádaného více k uspořádanému méně. Vzniká z podobností alepoň v charakteristikách pravidel chování věcí, jeho budoucích prvků, a také z podobností jejich chování k vesmírných fyzikálním, chemickým, anergetickým a jiným spontánním silám. Ona podobnost je oním "lepidlem", které k sobě věci má a které spontánní řád samovolně vygeneruje. On je pak ovládá svými vnitřním uspořádáním, které je vysvětlitelné pro jeho složitost jen abstraktně, tedy dekonkretizací a vlastnostmi spontánního řádu. Okamžitě po zrodu totiž vykazuje sebezáchovné, sebepořádací a seberegulační vlastnosti a účinky. A není divu.

    Jsoucno, které vnímáme, mimochodem naší myslí, která má původ také ve spontánním řádu, tentokrát lidského světa, tedy vzniklo na stejných principech, časem jako jeden celek. Na principu spontánnosti, tedy samovzniku a nekonečného samomovznikání, dokonce replikacemi spontánních řádů, které vnikly odděleně. Při vzájemném kontaktu ze všemožných důvodů dojde ke vtělení jednoho do druhého nebo na sebe. Výsledkem je pak spontánní řád vyššího stupně a složitosti nebo také nešťastný výsledek pro člověka, jehož tělo je spontánním řádem samozřejmě také a také vykazuje ony už jmenované vlastnosti a účinky. Tady jim říkáme imunitní systém.

    To je případ coronavirů a vůbec nemocí lidského těla. Jeho spontánní řád je totiž složen z obřího množství spontánních řádů hlavnímu podřízených a ty ovládají jednotlivé funkce a orgány těla. Ty je nutno definovat a jejich vlastnosti se naučit ovládat. Upozorňuji, že tento výklad nemá nic splečného s čínskou medicínou, i když náhodným tisíciletým postupem pokus-omyl se dostává k témuž, aniž by o spontánním řádu kdy co věděla. To je další důkaz spontáního vývoje čehokoliv.

    Takže je jasné, že bez této znalosti si lidstvo s coronaviry neporadí. A přitom stačí tak málo, replikaci spontánních řádů virů na spontánní řád lidského těla těla zamezit ? Jak ? Včasnou a platnou aktivací jeho imunitního systému, tedy opravou jeho viry poškozeného spontánního řádu. Tady to jde až neuvěřitelně lehce. Dodáním umělé teploty tělu zvenčí včas tak, aby nahradila horečku, která je už odezvou těla na viry přemnožené.

    Jednoduché, jako facka. Jenže jen a výhradně pro mě. Nikdo jiný tuto věc není schopen pochopit, ani ti s tituly, kteří jsou zavaleni hloupostmi z mylné medicíny. Ona stojí na mylných základech stejně, jako většina jiných oborů vědy, nesmyslně do oborů rozdělených a bez této znalosti, tedy bez znalosti teorie spontánního řádu... Dzp.

    OdpovědětVymazat