Počet zobrazení stránky

čtvrtek 21. února 2019

I propaganda se musí umět


V uplynulých dnech prošuměla českým mediálním prostorem jedna skutečně pozoruhodná "zpráva":
Tvrdí se v ní krom jiné toto: „…Ruské skupině dezinformátorů, která byla mimo jiné obviněna, že v roce 2016 narušila průběh amerických voleb, se vyčítá podíl viny na vypuknutí SMRTELNÉ epidemie spalniček v Evropě (…) která zabila 72 lidí a při níž se nakazilo více než 82 tisíc lidí…“
Výraz "SMRTELNÁ EPIDEMIE" je mimořádně výživný. Nenechává nikoho na pochybách, jaké emoce má "zpráva" vzbuzovat. A mně z toho jde hlava šejdrem. I manipulovat se musí umět, a tohle je totálně zfušovaná manipulace. Tak si to přeložme:
„…zabila 72 lidí a při níž se nakazilo více než 82 tisíc lidí…“ Neboli to máme úmrtnost zhruba 0,08 %. *)

A dále: Masarykova lékařská univerzita dále praví o tzv. sezónní chřipce, tj. viry typu A,B,c: „Podle dlouhodobých sledování je každoročně nakaženo virem chřipky cca 33 % obyvatel, z nichž 26 % onemocní, z toho je 1 % hospitalizováno a z těchto hospitalizovaných zemře zhruba 8 %.“
Takže to máme shodou okolností opět úmrtnost zhruba 0,08 %.

Tak kde je k čertu ta SMRTELNÁ epidemie spalniček?? A proč se nedělají stejné manévry kvůli chřipce? O co se tu propagandista snaží? Proč vyvolává tu hysterii? Proč se snaží vyrobit dojem, že spalničky jsou mnohem hrůznější věc než chřipka?!
Konec hlášení. A nyní po konci hlášení si prosím povšimněte, že můj komentář ani jednou neobsahoval slovo „očkování“. Chtěl-li by mi tedy kdokoliv vkládat do úst, že mým úmyslem je cokoliv o očkování naznačit, byl by zcela mimo mísu. Můj komentář je právě a jen lekcí statistiky. Nechť si ji každý přeloží, jak je libo.

*) *) respektive bylo by to přesně 0,087 %, pokud by se nakazilo PŘESNĚ 82 000 osob. Nakazilo se ale více.

1 komentář:

  1. Tedy možná špatně počítám, ale:
    Spalničky nakaženo 82.000, z toho 1% je 820, tedy pokud zemřelo 72 lidí, je to 0,0878 %.

    OdpovědětVymazat