Počet zobrazení stránky

pondělí 30. září 2019

"Divoké lesany"

photo by David Neff
Časopis Žena a život se mnou dělal před pár dny příjemný rozhovor. Jedna část rozhovoru ale Patrně byla méně skandální, než se čekalo Tato část bude nakonec z rozhovoru vyškrtnutá. Nicméně příslušnou vyškrtnutou část rozhovoru zveřejňuji zde:
nešla tak docela „dle plánu“

 1. Na focení Ženy roku jste se svěřila, že nemáte zkušenosti s porody v nemocnicích, protože jste rodila doma. Co Vás k tomu rozhodnutí přivedlo?

Tohle většinou komentuju dost neochotně, protože to jednak beru za ryze svou věc, jednak - a to hlavně - to je dost složité téma. K tomu, aby se to dalo správně uchopit, je nutný větší prostor. Při pokusu shrnout tohle téma do jedné věty nutně musí vzniknout naprosto nesmyslná zkratka. Ostatně myslím, že právě taková mediální zkratkovitost je odpovědná za to, že veřejnost disponuje velmi zkreslenými (pseudo)informacemi o tom, jak probíhá odborně asistovaný porod mimo medicínské zařízení. Na veřejnost se pak dostávají jen mediálně zajímavé a poměrně divoké kauzy, které dál podporují vytváření divokých představ o lesanách rodících o samotě a zbytečně podstupující velká rizika. 
 
Takže to řekněme prostě tak, že ne náhodou většinu žen rodících s asistencí mimo zdravotnické zařízení tvoří vysokoškolačky, nápadně často a pro většinu lidí překvapivě i lékařky (!), které se o porodnickou problematiku intenzívně zajímají a ke svému rozhodnutí dojdou na základě získaných informací. Informací – tedy nikoliv dojmů z médií.


2. Jste i v jiných případech nakloněna alternativám, např. v medicíně?

Nejsem alternativní. Alespoň ne v tom slova smyslu, jak si to většina lidí představuje. Žádná ezoterika, žádné batikování, žádné upřednostňování homeopatie před posledními poznatky vědy. Můj život řídí analýza a chladný kalkul pokud možno oproštěný od emocí. Dokonce si troufám říct, že jsem víc pragmaticky a racionálně založená než většina ostatních lidí. Patrně vám to bude znít jako oxymóron, pokud jste se hlouběji nezabývala porodnictvím u nás, ale právě proto jsem na základě analýzy své konkrétní situace své děti přivedla na svět doma.

Žádné komentáře:

Okomentovat